Hva må du tenke på
ved valg av datanettverk?

Et pålitelig nettverk må være i stand til å opprettholde tilgjengeligheten av tjenester og ressurser, mens båndbredden skal sikre rask og effektiv overføring av data. Vil du lære mer om hva din bedrift, næringsbygg eller borettslag har behov for? 

schneider mann

Ulike krav til et datanettverk

Ved valg av nettverksløsning er det smart å vurdere hvilke behov man har. Kravene til et datanettverk vil være pålitelighet, båndbredde, skalerbarhet, drift og vedlikehold

Et pålitelig nettverk må være i stand til å opprettholde tilgjengeligheten av tjenester og ressurser, mens båndbredden skal sikre rask og effektiv overføring av data. 

Skalerbarhet handler om fremtidige utvidelser relatert til utbygging og endringer av lokaler. Drift og vedlikehold blir enklere når planlegging, utforming, kvalitetssikring og dokumentasjon er gjort i henhold til NEK 700.

Følg standarden NEK 700

Standarden som skal følges er NEK 700, som omfatter NEK EN 50173 og 50174. Her beskrives de ulike fasene man bør følge fra prosjektering til drift og vedlikehold av anlegget. Det innebærer alt fra valg av type nettverk, spesifisering av krav til f.eks. føringsveier og separasjonsavstand, til installasjon og drift av anlegget.

Vurder behovet ditt i prosjekteringsfasen

I prosjekteringsfasen er det smart å vurdere hvilke behov man har. For eksempel bør plassering av datarack vurderes for å sikre at krav til kabellengde overholdes. Andre forhold er omgivelsestemperatur, støykilder mm. Installasjonen bør også planlegges for senere endringer, det er anbefalt å reservere ca. 30% plass i til fremtidige utvidelser.

schneider nettverkskabler

Skjermet eller uskjermet

Det var tidligere mest vanlig med uskjermede nett i Norge, på grunn av enklere installasjon og lavere kostnader. Men med krav til høyere hastigheter og større båndbredde er det mer vanlig å benytte skjermet installasjon. 

Ved høyere båndbredde blir overføringen mer ustabilt og påvirkes lettere av ytre faktorer, som elektronisk støy overført fra en eller flere kabler til andre kabler i nettverket eller fra andre støykilder. 

En skjermet løsning gir sikker overføringshastighet og beskytter bedre mot elektriske forstyrrelser. Skjermet kabel har enten folie eller skjermstrømpe rundt lederne og blir i tillegg jordet i konnektoren med jordleder.

schneider nettverkskabler

Sambandsklasser og kategorier

Det er mange som blander sambandsklasser og kategorier

En sambandsklasse beskriver en båndbredde, det vi si overføringskapasiteten til en datalink. Produktene derimot er klassifisert i kategorier og kategorien definerer kapasiteten til selve produktet, som kabel, konnektor, CP-kabel, plugg eller patchkabel. 

Sambandsklassene er definert i klasser fra D til FA for vanlige eiendomsnettverk og sambandsklasse I-II for datahaller og produktene kategoriseres fra kategori 5 til 8. 

Som eksempel er kategori 6-produkter designet for å ha en båndbredde på minimum 250 Mhz og kategori 6A må håndtere minimum 500 Mhz og så videre.

I en nettverksinstallasjon blir sambandsklassen til systemet ikke bedre enn den dårligste komponenten i systemet. Det betyr at ved å terminere en kategori 6 konnektor til en kategori 6A kabel, så blir linken i sambandsklasse E. Tilsvarende ved bruk av patchkabel med lavere kategori enn linken.

Kategori og sambandsklasse

Tabellen viser sammenhengen mellom kategori og sambandsklasse. Her ser du at for å oppnå sambandsklasse E (250Hz), må du bruke minimum kategori 6-produkter på konnektor, datakabel og patchkabel.

Ta kontakt med oss

Våre rådgivere kan hjelpe deg å kartlegge ditt behov, slik at du får den beste løsningen for bedriften eller næringsbygget ditt.

Krav til båndbredde

Båndbredde er definisjonen på datamengde som kan passere gjennom en link per sekund. Båndbredden er spesifisert i frekvens, jo høyere frekvenser som kan overføres, desto mer data kan moduleres over datalinken. 

Her snakker vi altså om overføringskapasiteten i linken, det betyr at høyere båndbredde i tillegg gir mulighet for overføring med høyere datahastighet.

Komponentsertifikater

Alle produktene bør testes av et tredjeparts institutt, slik at de oppfyller kravene i standarden. Dokumenter som validerer denne testen kalles komponentsertifikater. Det er alltid tryggest å bruke produkter fra en og samme leverandør i en link, for å oppnå et garantert resultat. Dette gjør det enklere om det skulle oppstå et problem, da er kun én leverandør involvert og de må løse problemet.

Separasjonsavstand mellom datakabel og strømkabel 

I en installasjon er det mange støykilder. Standarden hjelper oss med krav rundt planlegging og installasjon for å minimere fremtidige problemer. Derfor må man følge regler og gjøre beregninger for å ha tilstrekkelig avstand til støykilder.

For å kunne beregne disse avstandene må man kjenne immuniteten til kabelen som skal brukes. Datakabler er klassifisert i fire segregasjonsklasser, Klasse A, B, C og D, der D har den beste og A har den dårligste beskyttelsen. Segregasjonsklassen på kabelen er direkte avgjørende for avstanden som kreves til strømkabler. Det som bestemmer separasjonsavstanden er tre faktorer:

1. Segregasjonsklasse på datakabel

2. Type føringsvei, kanal, renne eller stige

3. Antall 1-fase strømkretser (230V) som installeres parallelt med datakabelen

Tabeller i NEK EN 50174-2 viser hvordan avstanden skal beregnes basert på disse tre faktorene.

segregasjonsklasser

CPR - Byggevaredirektivet som omhandler brannklassifisering av alle typer fast installert kabel. 

Hvor mye bidrar kabelen til å spre en brann som allerede er oppstått med følgende: 

  • Flammespredning 
  • Varmeutvikling
  • Avgivelse av røyk
  • Brennende dråper
  • Sure gasser

Fjernmating er når du leverer strøm til tilkoblet utstyr via datakabelen. Dette er en stor fordel i mange tilfeller, da du for eksempel kan trekke datakabel til et IP-kamera. Data og strøm i samme kabel forenkler og medfører mindre installasjon, så i fremtidige datanettverk vil flere funksjoner bruke fjernmating. Historisk har datanettverket blitt brukt til datakommunikasjon til datamaskiner og skrivere. I dag brukes fjernmating blant annet til:

  • IP-telefoni
  • IP-kameraer
  • Wifi- og mobil-aksesspunkter
  • Sentralur 
  • LED-Belysning
  • Monitorer, skjermer, kassaapparat m.m

En fordel med fjernmating er at du kan koble avbruddsfri strøm i datarommet til alle disse systemene ved behov.

Remote Power er det samme som fjernmating, som beskrevet i NEK EN 50174. I standarden er tre nivåer av Remote Power definert. Standarden forutsetter at du planlegger for RP3 ved ny installasjon og det bør spesifiseres i teknisk spesifikasjon ved anskaffelse. Dersom RP-klasse ikke er spesifisert i forespørselen, forutsettes det at RP 1 er oppfylt. 

  • RP1 betyr at du kan kjøre maks 15 W i nettverkskoblingene. Utstyr som kan kobles til er PoE type 1 og 2. Ansvarlig skal fortløpende beregne og dokumentere slik at gjennomsnittsstrømmen på alle ledere fra fordelingen ikke overstiger 212 mA per leder
  • For RP2 er maks effekt 30 W. Utstyr som kan kobles til er PoE type 1 og 2. Ansvarlig skal fortløpende beregne og dokumentere slik at gjennomsnittsstrømmen på alle ledere med start fra fordelingen ikke overstiger 500 mA per leder
  • RP3 er maks 90W. PoE type 1 til 4 er godkjent for bruk fullt ut i et RP 3 nettverk og det er ingen krav til dokumentasjon.

Skap og stativ skal merkes med RP kategori!

Fjernmating påvirker planlegging og installasjon av datanettverket. Standarden sier at lengde på Permanent Link ikke skal overskride 90 meter og Channel Link 100 meter. Etter temperaturplanlegging for fjernmating i installasjonen, kan disse lengdene reduseres til lenker så korte som 70 meter. Hvorfor blir det slik? Temperaturplanleggingen er beregnet slik at kabler ikke overstiger 60 grader og dette kan gi kortere lenker. 

Hvilke faktorer påvirker varmeutviklingen i kabelnettet?

  • Normalt tåler en nettverkskabel maks 60 grader, sjekk databladet for gjeldende kabel. Da endrer kabelens egenskaper så mye at datatrafikken ikke lenger kan garanteres. Du må ta hensyn til følgende ved temperaturberegning: 
  • Maks omgivelsestemperatur på føringsveien
  • Kabelens kobberinnhold, dimensjon på kobberledere. Diameter på kabelen har innvirkning, da en større diameter gjør det lettere å kvitte seg med varme
  • Formen på kabelbuntene ved forlegning, rund, firkantet, rektangulær

Hvilken type installasjonsmetode ble valgt?

  • Åpen ventilert
  • Kabelrenne
  • Lukket kanal
  • Isolert

De verste forholdene gjelder må tas hensyn til.

schneider logo

Utvidet systemgaranti

I mange prosjektforespørsler kreves det utvidet systemgaranti på spredenettet. Kravet er normalt 20 års utvidet funksjon og produktgaranti. Funksjonsgarantien er basert på standard NEK EN 50173-1.

Det betyr at installasjonen garanteres en båndbredde hvor det blir tatt hensyn til de elektriske parameterne som spesifisert i standarden som er nevnt ovenfor. Reservedelsgarantien sikrer at Actassi-installasjonen kan utvides og repareres med identiske eller kompatible komponenter i løpet av en 20-års periode. Schneider Electric Norge AS forbeholder seg retten til å levere komponenter med tilsvarende eller høyere ytelse.

Utvidet systemgaranti tilbys de som har gjennomført Actassi sertifiseringskurs. 

For å gi 20 års garanti på det passive nettverket, må installatøren sende inn en søknad med:

  • Utdanningsbevis fra Actassi sertifiseringskurs
  • Måleprotokoll fra felttest over inngående linker 
  • Objektets adresse
  • Prosjektnavn 
  • Installasjonsadresse

Trenger du elektriker?

Våre dyktige, faglærte elektrikere hjelper deg med både store og små jobber.
Kontakt oss i dag, eller book en gratis videobefaring!